FORGOT YOUR DETAILS?

F.A.Q

Stosowanie amorficznej ziemi okrzemkowej wpływa pozytywnie na funkcjonowanie kilku obszarów organizmu ludzkiego. Krzem wzmacnia układ kostny, mięśniowy czy krwionośny. Ma właściwości oczyszczające organizm toksyn i pasożytów. Poprawia samopoczucie, polepsza sen i wspiera odporność organizmu. Więcej informacji na ten temat znajdziecie Państwo tutaj.

Zdecydowanie tak. W przypadku osób w podeszłym wieku zbawienne właściwości krzemu organicznego mają duże znaczenie. Więcej na temat stosowania krzemu przez osoby starsze piszemy tutaj

Zdecydowanie tak. Amorficzna ziemia okrzemkowa Perma-Guard jest produktem o najwyższej, spożywczej jakości co zostało potwierdzone uzyskaniem wielu certyfikatów. Więcej informacji o jakości znajdziesz tutaj.

Tak. Stosowanie amorficznej ziemi okrzemkowej marki Perma-Guard jest bezpieczne. Ważne jest, aby stosować ją zgodnie z zaleceniami. Informacje odnośnie jakości znajdziesz tutaj, dane na temat stosowania są tutaj . Jednak warto pamiętać, że nie każda ziemia okrzemkowa ma takie właściwości jak oferowany przez naszą firmę Diatomit FSF®.

W zależności od tego, jaki produkt ma Pan na myśli różnic może być wiele. Mogą one dotyczyć głównie czystości produktu (domieszki innych minerałów, niekiedy szkodliwych), co związane jest ze źródłem pochodzenia ziemi okrzemkowej. Nasza amorficzna ziemia okrzemkowa wydobywana jest w jednym z 4 najczystszych złóż słodkowodnych okrzemek. Jeśli natomiast była to ziemia okrzemkowa z przeznaczeniem do czyszczenia rur kanalizacyjnych czy basenów, to był to produkt wręcz niebezpieczny dla zdrowia. Wszystkie zawiłości na temat różnic opisaliśmy na naszym blogu w artykule “Nie każdy krzem na takie same właściwości

Nazwa kolagen wywodzi się z języka greckiego, w którym to słowo „kolla” oznacza „klej". Kolagen jest częścią tkanki łącznej, spoiwem łączącym komórki skóry, kości, chrząstek itp. Produkowany jest przez organizm. To białko składające się z łańcuchów aminokwasów, które stanowi aż 30% ludzkiego białka.

Odpowiedni poziom naturalnie występującego w organizmie kolagenu pozwala m.in. na swobodę ruchów. Z czasem jednak w organizmie może być go coraz mniej, dlatego ważnym jest, aby poprzez dietę uzupełniać jego ilość. Ubytki kolagenu są najbardziej widoczne na twarzy i szyi. Powszechnie efekt ten nazywany jest starzeniem się skóry. To pierwsze oznaki tego, że ilość kolagenu mogła spaść.

Najważniejszymi aminokwasami znajdującymi się w kolagenie są: glicyna, prolina, lizyna i glutamina. Poziom kolagenu w organizmie w dużym stopniu zależy od stosowanej diety.

Znajdziemy go jednak nie tylko w posiłkach, ale też i w różnych kosmetykach. Istnieje również specjalna kolagenowa dieta, którą zaleca się osobom,  które pragną utrzymać poziom kolagenu w organizmie na właściwym poziomie.  Kolagen w jedzeniu obecny jest w produktach, takich jak: żelatyna spożywcza, kurze łapki, chrząstki rekina, podroby. Warto jednak pamiętać, że powyższe produkty nie należą do najzdrowszych. Spożywanie ich w nadmiarze zawsze negatywnie wpływa na zdrowie.

By ograniczyć ten proces, należy spożywać:

  • witaminę C ‒ znacznie wzmacnia strukturę skóry, gdyż sprawia, że następuje wzrost produkcji kolagenu. Witamina C pomaga w prawidłowej produkcji kolagenu w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania kości, skóry, dziąseł i stawów. Składnik znajdziemy m.in. w wielu owocach (czarnej porzeczce, aronii, czarnym bzie)a także w czerwonej papryce i słodkich ziemniakach.
  • witaminę E ‒ przeciwdziała sieciowaniu kolagenu, polegającym na wiązaniu się nawzajem włókien kolagenowych, które następnie sztywnieją. Składnik znajdziemy m.in. w orzechach, nasionach i olejach roślin.

Niemniej ważny jest sposób przyrządzania posiłków. Na diecie kolagenowej zaleca się, by zamiast grillowania, smażenia i opiekania wybierać gotowanie. Grillowanie i smażenie powodują wzrost poziomu AGE. Im więcej potraw będziemy przygotowywać z użyciem wody, tym lepiej. Warto zrezygnować ze spożywania rafinowanych węglowodanów i cukru. Świetnym uzupełnieniem zdrowej diety będzie korzystanie z kosmetyków zawierających kolagen.

Kolagen w pożywieniu znajdziemy także pokarmach zawierających koenzym Q10, do których zaliczają się rośliny strączkowe, ryby i kiełki pszenicy. Równie istotne, co spożywanie odpowiednich pokarmów, jest regularne nawadnianie organizmu. Zbyt mała ilość wody sprawi, że skóra będzie mniej elastyczna. Wielu dietetyków sugeruje, aby pić codziennie od 1,5 do 2 l wody niegazowanej.

Składnik pozyskiwany jest ze skóry i łusek ryb morskich, takich jak: tuńczyk, rekin żarłacz, tołpyga czy dorsz. Działanie kolagenu morskiego sprawia, że cieszy się on największą renomą. Jest on wysoce przyswajalny i ma strukturę podobną do kolagenu ludzkiego. Cząsteczki substancji są mniejsze od pozostałych produktów tego typu co sprawia, że o wiele łatwiej przedostają się do krwiobiegu. Co więcej, przedostają się prawie 2 razy lepiej niż inne rodzaje takich białek.

Entuzjaści kolagenu morskiego cenią go nie tylko za działanie, ale i sposób pozyskiwania. Części ryb, z których powstaje, są ogólnie traktowane jako odpadki, więc żadne zwierzęta nie są w tym celu specjalnie zabijane. Jednak podczas wybierania preparatu warto zwrócić uwagę na pochodzenie kolagenu. Istnieją produkty wytwarzane z meduz i tilapii, czyli ryb słodkowodnych żyjących w Azji. Mimo iż technicznie są to wciąż kolageny morskie, to jednak mają gorszą jakość niż np. kolagen z tuńczyka.

Na rynku suplementów diety znajdziemy kolageny: rybi, bydlęcy, czy wieprzowy. Najskuteczniejszy jest wspomniany wcześniej kolagen rybi, który dodatkowo jest najlepiej przyswjalny. W odróżnieniu od bydlęcego i wieprzowego najgłębiej wnika w skórę.

Dużą popularnością cieszą się także produkty zawierające witaminę C i kwas hialuronowy.

Najpopularniejszy wśród osób aktywnych jest kolagen w wersji sproszkowanej. Często łączy się go z różnymi napojami i koktajlami, gdyż nie ma zapachu i smaku.

Dlatego w naszym produkcie <strong>"Okrzemki + kolagen"</strong> razem z kolagenem znajduje się amorficzna ziemia okrzemkowa najwyższej jakości, a także aronia, czarna porzeczka oraz czarny bez. Całości dopełnia szczypta inuliny, która zawiera nutę naturalnej słodyczy. Czarna porzeczka wywiera ponadto pozytywny wpływ na układ odpornościowy. Okrzemki z kolagenem są w 100% naturalne jak wszystkie produkty Perma-Guard Europe.

Drugi pod względem popularności jest kolagen w płynie. Zarówno pierwszy, jak i drugi produkt są najlepiej przyswajalne przez organizm ‒ wchłaniają się już w przewodzie pokarmowym. Preparaty w tabletkach przyswajają się nieco wolniej. Należy je zawsze popijać dużą ilością wody. Jeżeli wybierzemy ten rodzaj preparatu, zdecydujemy się na kolagen pozyskiwany z ryb morskich. Mogą go przyjmować również alergicy. Dodatkowo warto stosować także kremy zawierają kolagen.

TOP